Locatie

Een parkachtig landschap

dichtbij de stad

Locatie

Landgoed Rennen Enk is een 14 ha. tellende oase in het groen, in de directe nabijheid van het Arnhemse stadscentrum. Rennen Enk ademt de grandeur van lang vervlogen tijden, terwijl u toch kunt genieten van eigentijds wooncomfort. 

De ligging van het landgoed is geweldig. Middenin een park, maar toch op steenworp afstand van de bruisende binnenstad. Met de auto of de bus bent u binnen 10 minuten in de Gelderse hoofdstad, die bekend staat om zijn rijke aanbod aan winkels, horecagelegenheden, culturele voorzieningen en prachtige stadsparken.

Ontdek winkelstad Arnhem, bezoek klassieke concerten of theatervoorstellingen in Musis Sacrum en de schouwburg of schuif aan bij een van de vele toprestaurants en gezellige cafés. Geniet van steeds wisselende tentoonstellingen in het Museum voor Moderne kunst en vergeet ook het Openluchtmuseum, Burgers’ Zoo en de Posbank niet. Natuur, cultuur en ontspanning zijn altijd dichtbij.

Wonen in een meesterlijk natuurlijke omgeving

Landgoed Rennen Enk is gelegen aan de statige Velperweg, een door bomen omzoomde laan die u tot in het centrum van Arnhem brengt. Zo gauw u de toegangspoort van het landgoed passeert, is het stadsgedruis ver weg. Glooiende grasvelden, doorsneden door vijvers en beken ademen rust en ruimte. Eeuwenoude eiken rijzen op uit het parkachtige landschap en kronkelende bospaden leiden u naar onvermoed schilderachtige plekjes.

 

Het landgoed oogt zowel in de zomer als ‘s winters als een schilderij uit de Gouden eeuw. In de sfeervolle tuinen wemelt het van het leven. De natuurlijke oevers langs de beken en vijver trekken zwanen, ganzen en andere vogels aan, die zich net als u helemaal thuisvoelen op het landgoed. Neem op een stille ochtend plaats op een van de vele bankjes en beleef de natuur zoals de oude Hollandse meesters die eeuwen terug al vastlegden. Deze idylle is voortaan uw thuis.

Over villa’s, boerenhoeven en kapellen

Landgoed Rennen Enk telt verschillende complexen. Het eerste gebouw dat u tegenkomt is de monumentale Villa Rennen Enk. Daarachter treft u de nieuwbouw van woonzorgcentrum Insula Dei. Wanneer u verder wandelt over het landgoed komt u bij de appartementengebouwen Stellen Enk, Mariën Enk en Velper Enk. In elk van die gebouwen vindt u een keur aan huurappartementen. Verder bevindt zich op het landgoed een fraaie boerenhoeve, het binnenhof, dit is een ruimte waar regelmatig activiteiten plaatsvinden, en een kapel.

Een rijke geschiedenis komt tot leven

In de middeleeuwen behoren de landerijen die nu Rennen Enk heten tot het klooster Monnikhuizen. In de 17e eeuw koopt Jan Rennen het landgoed, bouwt er een huis en legt een mooi park aan. Het huis van de familie Rennen vervalt en wordt pas rond 1750 herbouwd.  Een kleine eeuw later koopt Jan Baron van Pallandt van Walfort de gronden van Rennen Enk en bouwt er een nieuw huis, dat in 1849 wordt uitgebreid en verbouwd. De volgende generaties Van Pallandt veranderen nog maar weinig aan de villa.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog bewoont baron Maurits Jan van Pallandt met zijn moeder de noordelijke vertrekken, de rest van het huis is door de Duitsers in beslag genomen. Van 1940 tot 1963 doet de villa ook dienst als Gerechtshof. In 1950 wordt Rennen Enk verkocht aan de R.K. Stichting Insula Dei waarna er tevens een een klooster, een school en een verpleeghuis op het landgoed worden gebouwd. Pas in 1955 verlaat de laatste baron M. J. van Pallandt zijn ouderlijk huis om zijn laatste jaren op de Boulevard Heuvelink te Arnhem te slijten.

Op 30 mei 1963 wordt villa Rennen Enk op de lijst van Monumentenzorg geplaatst en op 1 juni verhuist het Gerechtshof. In 1966 wordt begonnen met de interne verbouwingen en tot 1990 is de villa een bejaardentehuis voor beter gesitueerden. Tegenwoordig is in Rennen Enk de Stichting Beheer Insula Dei gehuisvest. Ook zijn er acht appartementen gerealiseerd waar huurders zelfstandig kunnen wonen of waar maatschappelijke functies zijn gehuisvest.

Bronnen:
www.arneym.nl
www.kasteleningelderland.nl

Wilt u hier wonen?

Wilt u ook graag wonen in één van onze appartementen, dan kunt u dit aangeven door dit inschrijfformulier te downloaden en ingevuld terug te mailen aan info@beheerinsuladei.nl. U kunt ook het ingevulde formulier ook in de brievenbus doen bij Velperweg 139a-10, Arnhem.